Hond kopen? Josephine
wo 22 mei 2024

Hond kopen?

Voordat je een hondje aanschaft is het belangrijk om te weten of een hondje wel in jou leven past. In deze blog kom je erachter of een hond bij jou past, je leest meer over de verantwoordelijkheden en ik vertel je waar je op moet letten als je een hond gaat kopen of adopteren.

Is een hond iets voor mij?

Als je een hondje wilt kopen moet je zeker weten dat je hem alle zorg kan geven die hij nodig heeft. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je je hondje weg moet doen.

Aandacht

Je moet veel tijd vrijmaken en soms zal je ook minder vrijheid hebben omdat je je hond niet overal mee naartoe kan nemen. Hij heeft heel veel aandacht nodig, vroeg je bed uit om hem eten te geven en uit te laten. Maar ook je hondje trainen kost tijd. Denk er ook aan dat je hondje genoeg ruimte heeft. Als je een hondje neemt ga je een verplichting aan van ongeveer 15 jaar of meer. Lees hier meer over hoeveel tijd een hond kost.

Kosten

Naast de aandacht en tijd die een hond nodig heeft kost een hondje ook geld. Denk aan dierenartskosten, eten en de benodigdheden. Lees hier meer over hoeveel een hond kost.

Voor en nadelen

Naast dat een hond super lief is zitten er ook nog andere voordelen aan. Je hebt een trouwe vriend en zal niet meer alleen zijn. Maar zo zitten er ook nadelen aan een hondje, denk aan de omgang met andere. Lees hier meer over de voor en nadelen van honden.

Waarom een hond nemen

Zoals ik eerder al vertelde heb je een hele trouwe vriend die er altijd voor je zal zijn. Je zal een sterke band met hem opbouwen. Omdat een hond veel energie heeft en zijn behoeftes moet doen kom je ook veel buiten. Samen de natuur verkennen en stukken lopen. Je beweegt meer en gaat meer naar buiten omdat je een reden hebt. Door het gezelschap en de activiteiten zal je minder stres hebben en mentaal sterker worden.

Belangrijk bij de aanschaf

Er zijn verschillende plekken waar je een hondje kan kopen. Let goed op of het betrouwbaar is.

Adopteren of kopen van een fokker

In het algemeen is adopteren goedkoper dan een hond kopen van een fokker. Als je een hond adopteert geef je een dakloos hondje een eigen huisje. Je weet alleen niet altijd de geschiedenis van het hondje, je weet dan niet altijd van te voren of het hondje gedragsproblemen heeft. Met adopteren is de keuze beperkt maar als je koopt bij een fokker heb je meer keuze. Als je een hond koopt bij een fokker zoek dan wel een fokker die verantwoordelijk is en goed is voor zijn honden. Je kan bijvoorbeeld letten op leefomstandigheden, gezondheidscontroles, stamboom, etc. Als je niet een specifieke hond zoekt is adoptie een geweldige keuze. Voordat je een beslissing maakt is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Raadpleeg de Nederlandse Kennelclub (Raad van Beheer) voor een lijst van erkende fokkers.

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Er zijn ook nog andere plekken waar je hondjes kan vinden.

Asiel

Honden in een asiel zijn meestal al gevaccineerd, gechipt, geregistreerd, ontwormd en ontvlooid. Dat scheelt een hoop geld. De meeste asielhonden zijn ook al opgevoed. Maar bij asielhonden is er meestal maar weinig achtergrondinformatie. Ook zijn asielhonden meestal wat ouder.

Online zoeken, social media, marktplaats

Dit zijn wel de minst betrouwe bronnen maar daar worden zeker ook veel honden verkocht. Je hebt erg veel keuze. Kleine hondjes, grote hondjes, puppy’s en oudere honden. Het is maar net waar je op zoekt.

Alternatief

Denk je dat een hondje toch niet helemaal in je leven past, maar wil je wel graag tijd doorbrengen met een hondje? Er zijn websites zoals hondjeuitlaten.nl waar je baasjes kan vinden in de buurt die hulp nodig hebben met oppas of het uitlaten van hun hondje. Zo ben je toch nog bezig met een hond zonder fulltime een hond te hebben. Vind hier hondjes bij jou in de buurt.

Ik hoop dat je met deze blog er achter bent gekomen of je al klaar bent voor een hondje of niet. Je kan altijd nog op hondjeuitlaten.nl kijken voor hondjes in de buurt!