Wat kost een hond? Josephine
wo 31 januari 2024

Wat kost een hond?

Zou jij graag een hondje willen, maar weet je niet zo goed wat de kosten zijn en wat je ervoor moet halen? Hier lees je wat de kosten kunnen zijn en wat je hondje nodig heeft. Uiteraard zou je het zo duur kunnen maken als je zelf wil.

In het overzicht hierboven kan je snel meer informatie vinden, maar we geven hieronder meer uitleg. Vind je een eigen hond toch wat prijzig, maar wil je wel graag tijd doorbrengen met een hondje? Dan kan je altijd eerst een oppas hondje in de buurt proberen! Bekijk de hondjes bij jou in de buurt.

Hondje kopen

Je zou een hondje kunnen kopen maar het is ook mogelijk om een hondje te adopteren. Wat een hondje kost ligt heel erg aan het ras, sommige honden kunnen duizenden euro’s kosten maar ook een paar honderd. Adopteren is over het algemeen goedkoper dan een hondje kopen. Met adopteren zou je ervoor kunnen zorgen dat een dakloos hondje een mooi huisje krijgt met veel liefde. Als je een hond bij een fokker wilt kopen let dan goed op bij welke fokker, zorg dat de focus ligt bij het welzijn van het hondje.

Voeding

Het soort voeding kan liggen aan de grootte van je hond maar ook aan het ras van je hond. Droogvoer kan helpen voor de tanden maar nat voer is juist beter voor honden die moeite hebben met kauwen. De prijs van het voer ligt aan het merk en welk soort voer het is. Als je hond speciaal dieetvoer moet hebben loopt de prijs ook op. Voeding kan tussen de 20 tot 150 euro per maand kosten.

Dierenarts

De kosten van de dierenarts kunnen erg verschillen. Dit ligt bijvoorbeeld aan de locatie en het type dierenartspraktijk. Het ligt natuurlijk het meeste aan wat het voor behandeling is. Dit kan om een paar tientjes gaan maar ook om honderden tot duizend euro. Om je hondje zijn algemene gezondheid bij te houden is het belangrijk om een jaarlijkse gezondheidscontrole te doen. Deze zal rond de 50 euro per jaar kosten. Het is verplicht in Nederland om je hond te laten chippen dit zal ongeveer 50 euro kosten, maar het zou ook vergoed kunnen worden door je verzekering. Je zou je hond kunnen steriliseren of castreren, dit zorgt ervoor dat je hond niet meer vruchtbaar is, ook wordt dit gedaan voor gezondheidsredenen en gedrag. Omdat sterilisatie een lastigere ingreep is zal dit dan ook duurder zijn dan castratie. Als je je hond zou laten steriliseren zou je met kosten rond de 400 euro komen. Castreren zou je rond de 200 euro uitkomen. Om je hond te beschermen tegen vlooien en teken is het handig om elke maand je hond te behandelen tegen vlooien en teken, je kan hier zelf middeltjes voor kopen wat elke maand ongeveer 10 euro zal kosten. Honden zijn erg gevoelig om wormen te krijgen daarom is het erg belangrijk om dit te vorkomen. Dit doe je door 4 keer per jaar te ontwormen, ook als je geen wormen zien. Per behandeling betaal je rond de 20 euro. Wat ook vaker voorkomt is dat je hond een vaccinatie nodig heeft. Gemiddeld zullen de kosten tussen de 50 tot 100 euro per jaar zijn maar dit ligt heel erg aan het type vaccinatie.

Verzorging

De verzorging van je hondje is ook heel erg van belang. Denk aan nageltjes knippen, haar verzorging en gebitsverzorging. Je zou deze zaken zelf kunnen uitvoeren bij je hondje. Het verschilt per hond welke verzorging hij wel en niet nodig heeft, onderzoek dit goed. Voor nageltjes knippen zou je een nagelknipper moeten kopen, koop er een die past bij jou hond, dit zal rond de 10 euro kosten. Voor haren borstelen heb je een hondenborstel/kam nodig en eventueel een ontwarringsmiddel tegen vervelende klitten, dit kost ongeveer rond de 15 euro. Je zou het haar van je eigen hondje kunnen knippen, hier heb je een hondentrimmer en een hondenschaar voor nodig, dit kan je zo duur maken als je wilt, goedkoop zal rond de 20 euro zijn en dat kan oplopen tot rond de 200 euro. Voor gebitsverzorging zou je je hondje zijn tanden kunnen poetsen met een borsteltje en speciale honden tandpasta dit zal rond de 10 euro kosten. Voor het gebit van jouw hond is kauwspeelgoed een aanrader dit kost ongeveer 10 euro. Als je niet zeker bent of je deze dingen durft te doen kan je professionele hulp zoeken. Een basis trimsessie kost ongeveer rond de 30 tot 50 euro. Dit kan verschillen per ras omdat honden verschillende soorten vacht kunnen hebben.

Accessoires en benodigdheden

Sommige accessoires en benodigdheden kunnen niet ontbreken. Om je hondje comfortabel te laten eten heb je een fijn drink en eet bakje nodig deze zullen bij elkaar ongeveer 20 euro kosten. Het is fijn voor je hondje om dagelijks naar buiten te gaan om uit te laten en bewegen, een halsband en riem kunnen dan goed van pas zijn denk dan aan een prijs van 20 euro. Tijdens het wandelen is het ook netjes om alles op te ruimen met poepzakjes deze kosten ongeveer 10 euro voor 30 rollen. Als je hondje thuis is zal het ook prettig zijn om een vertrouwde omgeving voor je hondje te maken. Voor 30 euro zou je een fijn honden bedje kunnen kopen. Om je hondje ook binnen actief te houden is speelgoed heel handig, voor 20 euro zou je al wat speeltjes kunnen halen.

Oppas

Er zijn vast wel eens mensen om je heen die zo nu en dan op je hondje zouden willen passen, denk aan familie, vrienden, buren, collega’s en kennissen. Maar als dat niet kan zijn er ook andere opties. Je kan kiezen voor een professionele oppas, de kosten zouden kunnen verschillen van locatie, duur van de oppasperiode en welke hondenoppas. Dagopvang kan tussen de 15 tot 40 euro kosten per dag. Overnachtingen kunnen tussen de 30 tot 80 euro kosten per nacht. Een wandeling kost ongeveer tussen de 10 tot 30 euro per wandeling. Maar er zijn ook websites waar je een vrijwilliger in de buurt kan vinden. Meer informatie over het vinden van een oppas vind je hier.

Training

Er zijn veel verschillende soorten hondentrainingen. Elke hond heeft een andere soort training nodig. Ga goed onderzoeken welke training jouw hondje nodig zou hebben. Er zijn trainingen zoals gedragstraining en gehoorzaamheidstraining. Als je hondje nog een puppy is zou je kunnen beginnen met een puppy cursus. Deze zal ongeveer bestaan uit 8 lessen van 1u, gemiddeld kost dit 20 euro per les. Je hebt ook groepstrainingen en privétrainingen. Met een groepstraining zijn er meerdere honden met hun baasjes die samen gaan trainen, dit kost ongeveer tussen de 10 tot 30 euro per sessie. Met een privétraining is de aandacht helemaal op jou en jouw hondje gericht, deze trainingen zijn wel duurder dan in een groep dit kan ongeveer tussen de 30 tot 100 euro per uur kosten.

Verzekering

Een hondenverzekering is optioneel maar word wel aanbevolen voor onverwachte medische kosten. Er zijn verschillende soorten hondenverzekeringen, onderzoek goed welke verzekering het beste bij jou past. Kijk goed naar wat een verzekering dekt. De premies verschillen met welke verzekering je neemt. De goedkopere verzekeringen zullen beginnen rond de 15 euro per maand en de duurdere kunnen oplopen tot 40 euro per maand. De ene partij heeft een hoger verzekerd bedrag dan de andere. Veel voorkomende zaken die niet gedekt worden – Castratie/sterilisatie, dekking buitenland, identificatiechip, vaccinaties. Maar er zullen ook verzekeringen zijn die sommige van die zaken wel zullen dekken.

Belasting en registratie

In veel gebieden is het verplicht om je hond te registreren. De kosten van de belasting en de registratie verschilt heel erg per regio, stad of gemeente waar je in woont. Voor geleidehonden, werkhonden en andere speciale gevallen kan er een vrijstelling of korting zijn. De registratie zal rond de 10 euro kosten, dit zijn eenmalige kosten. Belasting is rond de 100 euro per jaar voor 1 hond, als je meerdere honden hebt zullen de kosten ook meer zijn.

Ik hoop dat je met deze blog wat meer informatie hebt gekregen over de kosten van een hond. Vind je een eigen hond toch wat prijzig maar wil je wel graag tijd doorbrengen met een hondje? Dan kan je altijd eerst een oppas hondje in de buurt proberen! Bekijk de hondjes bij jou in de buurt.