Hoeveel tijd kost een hond? Josephine
wo 28 februari 2024

Hoeveel tijd kost een hond?

Zou je zelf een hond willen maar weet je niet zeker of je er wel genoeg tijd voor hebt? Hier lees je wat je allemaal moet doen als je een hondje hebt en hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt.

Dagelijks

Om je hondje tevreden te houden heeft hij dagelijks tijd nodig. Denk bijvoorbeeld aan toiletbezoekjes. Het beste is om vier keer per dag je hond uit te laten, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Om je hondje voldoende beweging te geven zouden deze wandelingen minimaal een kwartier moeten duren, maar het is ook aan te raden om minimaal één keer per dag een lange wandeling te maken, zodat hij zijn energie kwijt kan. Dit is natuurlijk afhankelijk van het ras en de leeftijd. Als je denkt niet genoeg tijd te hebben om je hond elke dag uit te laten zijn er ook platforms zoals hondjeuitlaten.nl waar vrijwilligers opzitten. Ook heeft je hond eten nodig, in het algemeen 2 keer per dag, in de ochtend en in de avond.

Training

Door met je hond te trainen voorkom je gedragsproblemen en word hij socialer en zelfstandiger. Het helpt ook heel erg tussen de band van de hond en de eigenaar. Als je je hondje traint zal hij je begrijpen en ook andersom. Als je hond nog een puppy is kan je een puppycursus volgen. Deze zal ongeveer uit 8 lessen bestaan van 1u. Daarna zou je je hondje ook nog zelf verder kunnen trainen, denk aan om de paar dagen 15 minuten een trainingssessie. Hoe korter je het houdt hoe beter je hondje het zal herinneren. Vergeet niet je hondje te belonen na een trainingssessie.

Verzorging

Hoe vaak je je hond moet wassen hangt ervan af wat het ras is, ook de conditie van de huid en de vacht. Je wast je hond eigenlijk pas als hij stinkt of vies is. Honden met lang haar was je ongeveer 1 keer per maand dit zal ongeveer een uur duren en honden met kort haar rond de 3 maanden en dit zal ongeveer een half uur duren. Honden met lange, krullende of dikke haren moeten elke dag geborsteld worden anders ontstaan er klitten. Bij honden met kort haar is het voldoende om een keer per week te borstelen. Afhankelijk van de grote van de hond en de conditie van de vacht kan het enkele minuten tot een uur of langer duren. Om de nagels van je hond goed bij te houden is het handig om ze per 8 weken te knippen. Hoe lang dit duurt zal liggen aan de ervaring van de persoon die de nagels knipt en hoe geduldig je hond is, ongeveer zal het een kwartier duren.

Kwaliteitsmoment

Samen met je hond tijd doorbrengen is natuurlijk een van de belangrijkste dingen. Ga samen spelen, lekker op de bank knuffelen, wandelen door een mooi gebied, naar het strand, nieuwe trucjes leren of je hond een lekkere massage geven. Tijd doorbrengen met je hond zal de band tussen jou en je hond versterken. Ook bouw je vertrouwen op met je hond en is het mentaal goed voor het hondje, hij zal minder snel gedragsproblemen of stres krijgen.

Conclusie

Uiteindelijk zal je ongeveer zo’n 12 uur per week met je hondje bezig zijn. Dit kan natuurlijk meer zijn maar dit is het minimale. Als je alleen het wandelen telt zit je al snel aan de 9 uur per week dit neemt dus het meeste tijd in beslag. Neem vooral de tijd voor je hondje en zorg dat je alle behoefte van de hond kan voldoen.

Ik hoop dat je met deze blog wat meer informatie hebt gekregen over hoeveel tijd een hond kost. Denk je toch dat je niet genoeg tijd hebt voor een hondje maar wil je wel graag tijd doorbrengen met een hondje? Dan kan je altijd eerst een oppas hondje in de buurt proberen! Bekijk de hondjes bij jou in de buurt.