Hoe werkt een leenhond? Josephine
wo 10 april 2024

Hoe werkt een leenhond?

Heb je een grote liefde voor honden maar heb je zelf geen tijd om een eigen hondje te nemen? Je kan ook op andere manieren bezig zijn met honden. Zoals een leenhondje nemen. In deze blog lees je over het vinden van een leenhond en alles er omheen.

Hoe vind ik een leenhond?

Er zijn veel baasjes op zoek naar iemand die even op hun hond kan passen. Maar hoe weten ze dat jij op zoek bent naar een leenhondje? Je kan rondvragen in de buurt, aan familie, vrienden, kennissen. Misschien zoeken ze zelf nog iemand of kennen ze iemand die nog op zoek is naar iemand om op hun hondje te passen. Sociale media heeft een groot bereik, via Instagram of Facebook bijvoorbeeld kan je een bericht plaatsen dat je op zoek bent. Ook op Hondjeuitlaten.nl kan je een oproep plaatsen. Je kan hier mensen vinden die op zoek zijn naar een oppas of een uitlater. De baasjes kunnen jou hier ook vinden, maak een mooi profiel en beschrijf goed waar je naar op zoek bent en vind zo je match!

Hoe gaat het in zijn werk?

Als je een baasje hebt gevonden ga je in gesprek. Wil het baasje dat je bij hem komt oppassen, blijft het hondje bij jou logeren of ga je alleen een rondje lopen? Er zijn veel verschillende opties, bespreek dus goed wat de bedoeling is, wat het baasje wil en of dat jou uitkomt. Overleg welke dagen voor jullie beide uitkomt en welke tijd. Als je een datum en tijd hebt afgesproken gaan jullie eerst even kennis maken. Zo kan je zien of het een goede klik is met het baasje maar natuurlijk ook met de hond. Als jullie het er beide mee eens zijn dat het klikt ga je afspreken wanneer je het hondje gaat uitlaten of gaat oppassen. Je haalt dan het hondje op of het baasje komt het brengen, dat is maar net wat jullie hebben afgesproken. Dan ga je op het hondje passen of hem uitlaten voor de tijd dat jullie hebben afgesproken.

Wat te doen met het leenhondje?

De eerste dagen zal het zo wel voor het hondje als voor jou even wennen zijn. Jullie moeten elkaar nog even leren kennen. Als je op het hondje gaat passen en hij komt bij jou thuis zorg dat hij dan een eigen plekje heeft waar hij zich veilig voelt. Zorg ook voor een plekje waar hij kan eten en drinken. Geef het hondje veel liefde en aandacht, samen knuffelen op de bank of een spelletje binnen doen. Maar als het hondje zich terugtrekt is het ook fijn om hem de ruimte te geven.

Goed om te weten.

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee kan houden als je een leenhondje neemt, deze dingen bespreek je meestal wel met het baasje. Het gedrag van een hond kan erg verschillen, zo heb je hele kleine lieve hondjes en grote sterke honden. Zorg dat het karakter van de hond bij je past. Honden die wat trekken aan de lijn hebben iemand nodig die sterk in hun schoenen staan. Jonge hondjes willen graag spelen en rennen dus die heeft iemand nodig die een bal gooit. Zo kan het gedrag per hond erg verschillen. Als het hondje bij je thuiskomt is het handig even na te vragen aan je huisgenoten of ze het goed vinden en of ze niet allergisch zijn. Wanneer je het hondje eten gaat geven is het belangrijk dat je hem de voeding geeft die het baasje voor hem heeft. Geef de hond ook geen eten waar het baasje niet van heeft gezegd dat hij het mag hebben, een hond kan dan snel last krijgen van zijn buik. Sommige hondjes hebben extra zorg nodig zoals medicatie of hun haar borstelen maar dit zal het baasje wel aangeven.

Voordelen van een leenhondje.

Als je zelf geen hondje kan hebben door bijvoorbeeld een drukke levensstijl is een leenhondje heel leuk. Je hoeft je niet druk te maken om een eigen hond en kan nog steeds tijd doorbrengen met een hond. Daarnaast help je ook de baasjes die zelf niet de volledige aandacht kunnen geven. Je hebt een reden om naar buiten te gaan en je hoeft niet alleen te wandelen. Je maakt een nieuwe vriend.

Op een hondje passen is erg leuk. Er zijn verschillende redenen dat baasjes op zoek zijn naar hulp. Dit kan bijvoorbeeld komen door gezondheidsproblemen of omdat ze even op vakantie willen zonder de hond. Wil jij graag iemand helpen en lijkt het je leuk om een leenhondje te hebben? Vind hier hondjes in de buurt.