Welke hondenras past goed bij mij? Josephine
wo 19 juni 2024

Welke hondenras past goed bij mij?

Ben je op zoek naar een hond maar weet je niet precies welk hondenras bij jou past? Ik hoop dat je na het lezen van deze blog weet waar je op moet letten bij de keuze van het ras!

Energie en beweging

Het ene ras heeft meer energie dan de andere. Hondenrassen die bedoeld zijn als werkhonden of jachthonden hebben meer beweging nodig want het zit in hun genen om actief te zijn. Werk en jachthonden hebben behoefte aan veel en krachtige activiteiten om hun energie kwijt te kunnen. Schoothondjes hebben ook dagelijks beweging nodig maar wel minder intensief.

Grootte

Er zijn ontzettend veel verschillende groottes bij honden. Je hebt super kleine hondjes en supergrote. Hoe kleiner het hondje hoe minder sterk ze zijn. Grotere honden zijn de beste knuffelaars maar hebben soms niet door hoe sterk ze eigenlijk zijn en kunnen dingen omstoten of gaan trekken. Met grotere honden heb je ook genoeg ruimte nodig denk aan genoeg plek in je huis, een tuin en een plekje voor de hond. Kleinere hondjes zijn vaker energiek maar ook nerveuzer. Het is dus belangrijk om te bepalen hoe groot of sterk jouw hond mag zijn.

Verzorging

Elke ras heeft een andere soort huid en vacht die je anders moet verzorgen. Je hebt langharige en kortharige honden. Langharige honden kunnen heel mooi zijn, maar hebben meestal wat meer aandacht nodig. Langharige honden moet je vaak borstelen en wassen, omdat ze anders klitten krijgen en vies worden. Kortharige honden moeten ook geborsteld en gewassen worden maar minder vaak. Kleinere honden verharen ook minder maar dat ligt heel erg aan het ras. Bedenk goed hoeveel tijd je ervoor hebt.

Omgeving

Denk ook aan de mensen om je heen. Als je kleinere kinderen hebt is het beter om een kleiner en rustiger hondje te nemen die goed kan omgaan met kinderen. Ben je allergisch voor honden? Geen probleem! Kijk dan of een hyper allergenen hond wat voor jou is. Er zijn meerdere hypoallergenen honden. Het is wel belangrijk om dit eerst uit te proberen, want geen enkel ras is volledig allergie vrij.

Gezondheid

Kleinere honden leven meestal langer dan grotere honden. Grote honden kunnen snel last krijgen van gewrichtsproblemen, kleinere honden hebben hier minder last van maar zijn wel vatbaar voor tandproblemen. Sommige rassen kunnen bepaalde aandoeningen krijgen zoals ademhalingsproblemen bij kortsnuitige rassen. Doe goed onderzoek en bedenk of je alle zorg kan geven die het hondje nodig heeft.

Doel

Elke ras heeft een bepaalde ‘’functie’’. Je hebt gezelschapshondjes die graag willen knuffelen en plezier maken, jachthonden die goed zijn in het opspeuren van dingen, waakhonden die heel goed zijn in beschermen en werkhonden voor bijvoorbeeld het trekken van karren. Genoeg keuze! Dus er zit vast een hondje bij die perfect bij jou past! Bedenk goed wat voor soort hond het beste past bij wat jij wilt.

Ik hoop dat je door deze blog veel hebt geleerd over de eigenschappen van honden en een keuze kan maken welke het beste bij jou past! Wil je eerst een hondje proberen voordat je er zelf een neemt? Je kan hier hondjes bij jou in de buurt vinden.

De komende weken gaan er meer blogs geschreven worden en dan over specifieke rassen!