Past een Duitse herder goed bij mij? Josephine
wo 24 juli 2024

Past een Duitse herder goed bij mij?

Ben je op zoek naar een hond en ben je benieuwd of een Duitse herder bij jou past? Ik hoop dat je na het lezen van deze blog meer weet over Duitse herders en een keuze kan maken!

Waarom een Duitse herder

Duitse herders zijn heel intelligent en kunnen snel getraind worden. Ze zijn heel loyaal en trouw aan hun geliefde daarom zijn ze ook hele goede waakhonden. Ze worden ook vaak gebruikt als politiehonden.

Energie en beweging

Duitse herders hebben erg veel energie en hebben dan ook veel beweging nodig. Gebrek aan training en beweging kan zorgen voor gedragsproblemen. Het is goed om vanaf jonge leeftijd je hondje goed te trainen en te laten socialiseren.

Grootte

Duitse herders horen bij de middelgrote tot grote hondenrassen. De vrouwtjes kunnen wat kleiner zijn dan de mannetjes. Omdat ze veel beweging nodig hebben is een woning met genoeg ruimte ook fijn en met een tuin is al helemaal ideaal.

Verzorging

Een Duitse herder heeft een vacht die vaak geborsteld moet worden, vooral als hij veel aan het verharen is. Omdat ze een gevoelige huid hebben moet je niet te vaak wassen, wassen is alleen nodig als hij vies is of stinkt. Hou ook goed de nagels bij, dat ze niet te lang worden. Controleer ook regelmatig de oren of ze vies zijn en maak ze schoon.

Omgeving

Duitse herders zijn erg beschermend en loyaal aan hun baasjes. Bij vreemden kunnen ze wantrouwend zijn. Als ze goed getraind zijn en veel hebben gesocialiseerd kunnen ze goed omgaan met kinderen maar hou het goed in de gaten. Als je allergisch bent voor honden is een Duitse herder misschien een iets minder goede keus, Duitse herders zijn niet hypoallergeen.

Gezondheid

Over het algemeen zijn Duitse herders gezonde honden maar voor sommige dingen zijn ze toch vatbaar. Ze kunnen last krijgen van hun gewrichten, maag, alvleesklier, oorinfecties en verschillende allergieën. Je kan de meeste van deze dingen voorkomen en eventueel behandelen. Om te zorgen dat ze geen last krijgen van hun gewrichten is het belangrijk dat ze veel bewegen, het kan zijn dat chirurgie nodig is. Om de maag niet van slag te maken moet je voorkomen om grote maaltijden te geven en geen intensieve activiteiten meteen na het eten, als hij last heeft kan een noodoperatie nodig zijn. Een ontsteking bij de alvleesklier is vaak veroorzaakt door een vetrijk dieet, hiervoor zouden de in behandeling moeten. Oorinfecties krijgen ze als je het niet goed bijhoudt met schoonmaken.

Doel

Hoe je een duitse herder traint heeft invloed op hun gedrag. Een Duitse herder wordt veel gebruikt als werkhond zoals bijvoorbeeld politiehond. Omdat ze zo waakzaam zijn worden ze ook vaak gebruikt als waakhonden. Ze zijn ook erg loyaal en zijn dan ook geschikt als gezelschapsdier.

Ik hoop dat je met deze blog erachter bent gekomen of een Duitse herder iets voor jou is of niet. Wil je eerst een hondje proberen voordat je er zelf een neemt? Je kan hier hondjes bij jou in de buurt vinden.