Past een Berner Sennenhond goed bij mij? Josephine
wo 4 september 2024

Past een Berner Sennenhond goed bij mij?

Ben je op zoek naar een hond en ben je benieuwd of een Berner Sennenhond bij jou past? Ik hoop dat je na het lezen van deze blog meer weet over Berner Sennenhonden en een keuze kan maken of deze hond iets voor jou is!

Waarom een Berner Sennenhond

Berner Sennenhonden staan vooral bekend om hun lieve karakter en hun mooie uiterlijk. Het zijn dan ook hele goede familiehonden en makkelijk te trainen.

Uiterlijk

Berner Sennenhonden zijn supermooie honden. Het zijn grote honden tussen de 55 en 70 cm hoog en tussen de 45 en 65 kilo. Ze zijn zwart en op sommige plekken wit zoals de pootjes, buik, kop en punt van hun staart. Tussen het zwarte en witte zit een mooie bruine kleur.

Karakter

Berner Sennenhonden zijn super vriendelijke en geduldige honden. Ze zijn super waakzaam maar zullen alleen blaffen als het echt nodig is. Ze leren snel en met goede opvoeding zijn ze gehoorzaam. Ook zijn ze heel zelfstandig en kunnen soms behoorlijk eigenwijs zijn.

Verzorging

Berner Sennenhonden hebben een hele dikke vacht, ze kunnen dus ook goed tegen de kou maar minder goed tegen de warmte. Om hun vacht mooi en verzorgd te houden wordt het aangeraden om de vacht om de dag goed te borstelen, maar tijden de ruiperiode vaker. Borstel goed waar het haar lang is bijvoorbeeld achter de oren, op de borst, in de oksels en bij de achterpoten. Check regelmatig of hun ogen, oren en tanden schoon zijn. Omdat Berner Sennenhonden snel last hebben van gewrichtsproblemen, zorg dat ze goede voeding krijgen en slank blijven. Zorg dat hij de 2 uur na het eten niet druk gaat bewegen, hierdoor kunnen ze een maagtorsie krijgen.

Energie en beweging

Als een Berner Sennenhond nog een puppy is, is het belangrijk om hem nog niet te wild te laten spelen, Berner Sennenhonden hebben namelijk snel last van gewrichtsproblemen, let daarom goed op als hij nog niet uitgegroeid is om gewrichtsproblemen te voorkomen. Als ze kleiner zijn kan je activiteiten doen zoals speuren en zoekspelletjes. Als ze volwassen zijn hebben ze ongeveer een uur beweging per dan nodig. Als het warmer is zal hun activiteitsniveau lager liggen.

Omgeving

Berner Sennenhonden zijn heel vriendelijk tegen kinderen en kunnen veel hebben. Ook zijn ze heel sociaal naar andere honden, maar naar onbekende kunnen ze wantrouwend zijn. Door de dikke vacht is het fijn om thuis een koel plekje te hebben. Zorg dat je huis groot genoeg is zodat de hond fijn rond kan lopen. Berner Sennenhonden zijn niet hypoallergeen dus als je allergisch bent voor honden is een Berner Sennenhond misschien niet iets voor jou.

Gezondheid

Berner Sennenhonden hebben een korte levensverwachting van ongeveer 8-9 jaar, dit is een stuk korter dan bij de gemiddelde hond. Omdat Berner Sennenhonden weinig genetische variatie hebben, komen erfelijke ziektes veel voor. Ze kunnen gezondheidsproblemen krijgen zoals verschillende vormen van kanker, heupdysplasie, elleboogdysplasie en nierproblemen. Nierproblemen kan je grotendeels voorkomen door er voor te zorgen dat er altijd vers water beschikbaar is.

Doel

Van oorsprong werd de Berner Sennenhond gebruikt op de boerderij om bijvoorbeeld vee te drijven, karren te trekken en het huis en erf te bewaken. Tegenwoordig zijn ze ook heel populair als gezinshond.

Ik hoop dat je met deze blog erachter bent gekomen of een Berner Sennenhond iets voor jou is of niet. Wil je eerst een hond proberen voordat je er zelf een neemt? Je kan hier hondjes bij jou in de buurt vinden.