Hoeveel beweging heeft een hond nodig? Josephine
wo 24 april 2024

Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

Elke hond is anders, de een heeft meer beweging nodig dan de ander. In deze blog ga ik de verschillende factoren bespreken die bepalen hoeveel beweging jou hond nodig heeft.

Ras

Elk ras is anders en heeft een ander energieniveau. Werkhonden en jachthonden hebben meer beweging nodig want het zit in hun genen om actief te zijn. Ze hebben behoefte aan krachtige activiteiten. Maar schoothondjes hebben weer minder beweging nodig. Ze hebben nog steeds dagelijkse beweging nodig maar minder intensief.

Leeftijd

Puppy’s hebben erg veel energie dus die hebben vaak beweging nodig. Maar puppy’s kunnen niet te lange afstanden in 1 keer lopen. Ga dus in plaats van een lange afstand een paar keer een kortere afstand lopen. Oudere honden zijn meestal niet meer zo actief maar toch hebben hun ook beweging nodig om hun gewrichten soepel te houden. Zorg er goed voor dat je hond gezond is en geen pijn heeft, want veel bewegen met pijn is natuurlijk ook niet fijn.

Grootte

Kleine hondjes hebben over het algemeen minder beweging nodig. Hoe groter de hond hoe meer beweging. Een grote hond eet meer en heeft dus meer energie om te verbruiken. Vanwege het gewicht van grote honden kan hij last krijgen van zijn gewrichten, door genoeg te bewegen kan je dit voorkomen.

Wat doen

Je hond heeft elke dag een paar wandelingen nodig om zijn behoeftes te doen en om zijn energie kwijt te kunnen. Het beste is om je hond 4 keer per dag uit te laten. In de ochtend, middag, avond en voor het slapen. Zorg ervoor dat je 1 van deze wandeling een lange wandeling doet. Je kan ook met je hond naar een hondenpark gaan, daar kan je hond met andere honden spelen. Honden die intensieve beweging nodig hebben kan je bijvoorbeeld mee gaan rennen of touwtrekken. Je kan ook je hondje trainen, nieuwe trucjes leren en puzzels maken.

Signalen

Je hond kan veel signalen geven, ze geven aan of ze behoefte hebben aan rust of beweging. Als je hond veel rondrend en opgewonden is wil die misschien wel spelen. Is je hond aan het wachten bij de deur, dan wil hij misschien wel een rondje lopen buiten. Als je hond rustig in zijn mandje ligt heeft hij behoefte even uit te rusten.

Voordelen voor de hond

Veel beweging is fysiek heel goed voor je hond, het zal obesitas voorkomen. Mentaal is het ook heel goed, honden vinden het fijn veel bezig te zijn en lekker buiten te lopen. Je hond zal veel gelukkiger zijn als hij genoeg beweegt in plaats van dat hij de hele dag thuis stil zit. Samen met andere hondjes spelen biedt niet alleen beweging maar ook sociale interactie.  

Voordelen voor jou

Samen met je hond buiten lopen geeft je meer beweging en laat je nieuwe plekken zien. Je leert buiten nieuwe mensen kennen die je tegenkomt met het wandelen. Je leert je hondje nog meer kennen en bouwt een nog sterkere band door samen veel tijd door te brengen.

Niet genoeg tijd

Als je niet altijd tijd hebt om je hondje alle aandacht te bieden die hij nodig heeft kan je ook iemand zoeken die jou daarbij wilt helpen. Je kan familie of vrienden vragen maar ook mensen in de buurt. Op social media kan je ook een bericht plaatsen dat je op zoek bent naar een uitlaten. Er zijn ook platformen zoals hondjeuitlaten.nl waar je vrijwilligers kan vinden die het leuk zouden vinden om een hondje uit te laten.

Conclusie

Het gemiddelde is ongeveer 1-2u maar er zijn zoveel factoren die bepalen hoeveel beweging jouw hondje nodig heeft. Iedere hond heeft een ander karakter en eigen eigenschappen. Hoeveel beweging je hond nodig heeft hangt af van jouw hond.

Ik hoop dat je aan de hand van deze blog kunt inschatten hoeveel beweging jouw hond nodig heeft. Kom je niet aan de gemiddelde beweging per dag, dan kan je altijd nog iemand zoeken die je kan helpen. Kijk hier voor uitlaters bij jou in de buurt.