Met de hond op vakantie, waar op letten? Josephine
wo 13 maart 2024

Met de hond op vakantie, waar op letten?

Wil jij graag met je hond op vakantie maar weet je niet hoe je je moet voorbereiden? Hier lees je hoe je een vakantie samen met je hond moet voorbereiden en wat handig is om te weten.

Voordelen

Naast dat het super leuk is om met je hond op vakantie te gaan zijn er ook nog een aantal voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld geen oppas te regelen. Normaal zou je familie moeten vragen om op te passen of zelfs je hond naar een pension brengen, dat bespaart dus super veel geld. Omdat je je hondje meeneemt heb je heel veel tijd samen en bouw je nog een sterkere band op. Je kan er samen op uit en op avontuur gaan dit is ook heel goed voor de socialisatie van je hond, hij ontdekt nieuwe omgevingen en geuren. Samen met je hond zal je een veel veiliger gevoel hebben en je hoeft ook geen afscheid van hem te nemen voordat je op reis gaat.

Verplicht

Voordat je op vakantie gaat zijn er een paar dingen die moeten gebeuren. Het is handig om een bezoekje te brengen aan de dierenarts voordat je op reis gaat. Je hond moet gechipt zijn zo kan je hond weer teruggevonden worden als hij kwijt is. Om met je hond te reizen is het verplicht om een hondenpaspoort te hebben, hier moet ook in staan dat je hond is ingeënt tegen rabiës. Je hond moet 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës, dit kan pas wanneer je hondje 12 weken is. Het kan zijn dat bepaalde landen meer eisen hebben, doe hier goed onderzoek naar. Voor meer advies en informatie over inentingen en behandelingen kan je contact opnemen met je eigen dierenarts. In sommige landen zijn bepaalde rassen helemaal niet welkom en in sommige landen is het verplicht voor een hond om een muilkorf te dragen, doe hier goed onderzoek naar.

Inpakken

Naast dat je voor jezelf moet inpakken moet dat natuurlijk ook voor je hondje. Het is belangrijk om je eigen voer mee te nemen, je wilt niet tijdens vakantie ander voer kopen want daar kan je hond last van krijgen. Neem wat speelgoed mee, zo kan je hondje zich ook vermaken als je even een relax moment hebt. Om je hondje comfortabel te maken neem een bedje of kleedje mee van thuis, dat geeft de hond een veilig gevoel omdat het een geurtje heeft. Als je met je hond eropuit wilt is het handig om een riem te hebben om hem aan de lijn te houden, poepzakjes zodat hij zijn behoefte kan doen en je dat netjes op kan ruimen en een opvouwbare waterbak, dit is handig omdat je het makkelijk mee kan nemen en je hondje genoeg kan drinken. Voor de zekerheid is het verstandig om een EHBO kit, tekentang, een middel tegen vlooien en ontwormingsmiddel mee te nemen.

Vervoer

Je kan op veel verschillende manieren op reis gaan. Je kan gaan wandelen of fietsen, afhankelijk van de afstand is dit natuurlijk ideaal. Je hondje kan fijn meelopen en zijn energie kwijt. Let goed op de conditie van je hond en de temperatuur, kijk uit voor asfalt op hete dagen. Je zou de conditie van je hond kunnen trainen, doe dit ruim voordat je op reis gaat. De auto is waarschijnlijk het beste reis middel als je met je hond op vakantie gaat. Je hond kan wagenziek of gestrest raken, zorg dat de hond van tevoren vaker in een auto heeft gezeten. Zorg voor veilig plekje in de auto en neem soms pauze zodat je hond zijn benen kan strekken en wat kan drinken. Ook is het mogelijk om met een vliegtuig te reizen, alleen dit kan erg stressvol zijn. Het is erg moeilijk om een hond te trainen voor een vliegtuigreis. Je kan ook met de bus of trein gaan. Het verschilt heel erg per land of je hond mee mag en hoeveel het kost. Doe hier dus goed onderzoek naar.

Bestemming

Als je op vakantie gaat met je hond is het handig om naar een paar dingen te kijken. Zorg dat het hotel, vakantiehuisje of de camping hond vriendelijk is. Op sommige plekken zijn honden namelijk niet toegestaan. Kijk of er genoeg ruimte is voor je hondje zodat hij zijn energie kwijt kan en dat er genoeg schaduw is. Zorg ervoor dat je hond niet weg kan lopen, je kan bijvoorbeeld een grondpin meenemen. Kijk ook wat voor activiteiten er te doen zijn in de buurt en of je hond ook toegestaan is, en dat het ook leuk kan zijn voor de hond. Voor je hond is het misschien leuker om thuis te blijven dan om de hele tijd achter je aan te lopen en niks te doen.

Heet weer

Het is heel gevaarlijk als je hond oververhit raakt. Als je hondje een dikke vacht heeft is het fijn om hem een trimbeurt te geven voordat je op vakantie gaat. Neem ook een borstel mee, hij kan zo makkelijker zijn hitte kwijt omdat hij zijn ondervacht verliest. Om je hond niet oververhit te laten raken vermijdt drukke activiteiten midden op de dag. Zorg voor genoeg schaduw of bijvoorbeeld een koelmatje. Je kan ook gaan zwemmen, dit moet je hond eerst wel leren. Kijk wel uit met stilstaand water dit kunnen bronnen zijn van botulisme en blauwalg. Kijk dus altijd even na of het veilig is.

Ik hoop dat je met deze blog wat meer informatie hebt gekregen over de voorbereiding en benodigdheden voor het op vakantie gaan met je hond. Wil je toch liever je hond thuislaten maar weet je niet waar je je hond kwijt kan? Je kan een hondenoppas zoeken in de buurt. Bekijk de mogelijkheden bij jou in de buurt.